Cena prasat se ani na začátku prosince nepohnula

Další týden nepřinesl do obchodování s jatečnými prasaty vůbec nic nového. Německá vyhlášená cena znovu zůstala na 1,20 €/kg JUT za tepla. Totéž platí i o burzách ve zbytku EU. Pod taktovkou německého trhu se ceny na nich většinou nepohnuly. Jen Polsko a Itálie pokračuje v mírném růstu.

Na našem trhu se cena jatečných prasat ve třídách SEU v minulém týdnu opět dostala pod hranici 33 Kč. Chovatelé dostávali v průměru 32,89 Kč/kg, což znamená pokles o 12 haléřů. Po 47. týdnu je průměr od počátku roku pouhých 34,89 Kč/kg. Vzhledem k tomu, že do konce roku zbývá už jen pět týdnů, je prakticky jisté, že se rok 2021 zapíše do smutných statistik rekordem. Od vstupu do Unie půjde o rok s nejnižší průměrnou cenou. Příští týden navíc na ceně zřejmě nic nezmění, protože jatka vyhlásila opět ceny beze změn.

Jistou naději na zlepšení dávají informace o tom, že v Číně pokračuje poměrně rychlý růst ceny. Prasata se sice prodávají přibližně za poloviční cenu, než v průběhu roku 2020, ale přesto jsou výrazně dražší než v říjnu letošního roku, kdy se dostala až na 11,50 yuanu za kilogram. Ze strmého pádu tak přešly ceny velmi rychle opět do příkrého růstu. Navíc velké snížení produkce hlásí i další země regionu: Vietnam, Jižní Korea a Filipíny.

-JS-