Malé zlepšení nic nemění

Po malém zlepšení v minulém týdnu se cena jatečných prasat v Německu znovu ustálila. Pro příštích sedm dní bude znovu platit základní cena 1,23 €/kg JUT. Přestože je Německo obvykle hlavním tvůrcem trendů , zareagovala na zdražení z minulého jen Belgie a Itálie. V ostatních zemích se ceny neměnily.

Na informaci o naší ceně se zatím německé zdražení nijak projevit nemohlo. Průměr je totiž za 49. týden, kdy se cena jatečných prasat ve třídách SEU přehoupla lehce přes hranici 33 korun. Dál však rostou porážky jatečných prasat.

Letošní rok je pro chovatele prasat jedním z nejhorších let vůbec. Ani jednou se cena nedostala nad úroveň loňské ceny a ani jednou se nepřehoupla přes hranici 40 Kč/kg. Budeme-li optimisty, může se první konstatování ještě změnit. Rozdíl proti loňské ceně je totiž pouhých 46 haléřů. Pohříchu se ceny přiblížily ne proto, že letošní cena roste, ale proto, že konec loňského roku už předznamenával mizérii toho letošního a cena hluboce propadla. Druhé konstatování se určitě do konce roku změnit nepodaří a chovatelé tak budou na nákladovou cenu stále hledět jen z velké dálky. Zlepšení by mohly přinést až první měsíce roku 2022.

V dalším týdnu se ceny jatečných prasat zřejmě nezmění. Podle informací z jatek zůstávají dál v platnosti ceny z týdne právě uplynulého.

-JS-