Čína jede na plné obrátky

V průběhu loňského roku bylo v Číně vyrobeno téměř 53 milionů tun vepřového masa. To jen velmi těsně zaostává za dosud rekordním rokem 2017. Statistická data z prvního čtvrtletí však ukazují, že se produkce bude ještě dál zvedat. Za první tři měsíce letošního roku totiž prodali čínští chovatelé na jatka 196 milionů prasat, což proti stejnému období loňského roku znamená nárůst o 14%.

Podle čínského úřadu pro statistiku to odpovídá vývoji počtu prasnic v loňském roce. V pololetí se jejich počet dostal na rekordní úroveň 45,64 milionu kusů a současné porážky prasat jsou jen logickým vyústěním tohoto vývoje. Do budoucna je možné počítat s prodloužením tohoto trendu, protože i stavy prasnic dál rostou. Momentálně je v meziročním srovnání o 1,6% více prasnic.

Africký mor prasat smazal z mapy chovů přibližně polovinu. Jejich přeměna z malých a neefektivních na skvěle vybavené a dobře fungující s sebou přinesla rychlé zvýšení výroby. Změna proběhla přesně v duchu čínské tradice. Znak pro krizi je v čínském písmu shodný se znakem pro příležitost ... a té se Čína evidentně chopila.

Zdroj: Swineweb.com