Přinese grilovací sezóna další zvýšení cen?

Cena jatečných prasat vyhlášená v Německu znovu zůstala na 1,95 €/kg JUT za tepla. Pozitivní signál pro ostatní trhy však vyslalo zvýšení ceny v Dánsku, kde se prasata prodávají za 10,70 Dkk/kg. Nejednotný vývoj je patrný i na cenách, za které se s prasaty obchodovalo na ostatních evropských burzách. Země sousedící s Německem se podřídily jeho trendu, ale v Itálii a Španělsku se cena mírně zvedla. V Polsku naopak prasata zlevnila.

Vývoj u nás se podřídil tomu evropskému. Po sedmi týdnech nepřetržitého růstu cena jatečných prasat v tom minulém klesla a vrátila se zpět pod hranici 46 Kč/kg JUT. Protože je vývoj u nás za zeměmi západní Evropy mírně opožděn, a také kvůli velmi pevné koruně, dostali jsme se na žebříčku mírně nad průměr EU.

Hezké počasí a začátek grilovací sezóny obvykle pomůže se zvýšením odbytu a ve výsledku i ceny. Je však otázkou, jestli velmi vysoké spotřebitelské ceny masa v letošním roce tento trend nezmrazí. Prozatím se zdá, že cena zůstane pro první májové dny beze změn. Pro příští týden totiž znovu zůstávají ceny na všech sledovaných jatkách beze změn.

-JS-