České cechovní normy

Svaz chovatelů prasat ve spolupráci s Potravinářskou komorou připravil České cechovní normy (ČCN) pro selata a jatečná prasata. Důvodem tohoto kroku je zájem maloobchodu o značku Česká cechovní norma. Ta však až dosud nevypovídala o původu suroviny, ale "jen" o zpracování výrobku podle normy.

Tuto mezeru se snažil Svaz chovatelů prasat zaplnit. České cechovní normy pro chovatele prasat a selat byly vytvořeny proto, aby v budoucnu mohly být výrobky označené logem České cechovní normy vyráběny pouze z masa z chovů spadajících pod Českou cechovní normu. Aby se tak stalo, bude rozhodující, aby se do systému ČCN zapojil dostatečný počet chovatelů. Žádáme proto chovatele, aby zvážili svoji možnost do ČCN se zapojit.

Pravidla jsou pro českou cechovní normu nastavena tak, aby je chovatelé dokázali bez větších problémů splnit. Základem je zapojení do dotací na zlepšování welfare u selat a racionální užívání antibiotik ve výkrmu. Kompletní znění Českých cechovních norem najdete na webu https://www.cechovni... a https://www.cechovni..., kde také najdete přihlášku do systému. Schvalování jednotlivých chovů do systému ČCN bude probíhat ve spolupráci mezi Potravinářskou komorou a Svazem chovatelů prasat.

Na stránkách Svazu chovatelů prasat potom najdete manuál (http://www.schpcm.cz...), který detailně vysvětluje celý způsob schvalování a dokládání.

Svaz chovatelů prasat