Prasata zlevňují

Vývoj ceny jatečných prasat v Evropě se tříští. Zatímco Dánsko zvýšilo cenu o dalších 20 ore (2 centy), v Německu došlo k prudkému propadu. Pro příští týden tam bude základní cena 1,80 €. To znamená zlevnění o 15 centů. Rekapitulace cen na burzách z minulého týdne ukazuje, že většina trhů zůstávala bez pohybu a i tam, kde k nějaké změně došlo, byla jen kosmetická s výší maximálně do jednoho centu.

Náš trh se choval velmi podobně. Cena jatečných prasat se změnila jen minimálně a zůstává těsne pod hranicí 46 Kč. Za první čtyři měsíce letošního roku byla průměrná cena jatečných prasat 34,61 Kč. Extrémní začátek roku průměr stále výrazně snižuje a ačkoli již nejde o rekordně nízkou úroveň, stále se letošní první čtvrtletí řadí mezi ty špatné. A v tomto pohledu navíc není zohledněn rychlý růst nákladů.

Ve vyhlášených cenách pro příští týden se odráží německý propad. Jediná jatka, která udržela cenu na původní úrovni, je Český Brod (47 Kč/kg). Na 46 Kč/kg snižují Kostelecké uzeniny. Většina ostatních jatek bude v příštím týdnu platit 44 Kč/kg.

-JS-