Zdražující maso může přinést hrozbu

Vepřové maso, stejně jako řada dalších potravin, letí v posledních týdnech vzhůru. Dopady na rodinné rozpočty jsou nasnadě a někteří lidé se proto vracejí zpět k domácí produkci. Čuník v chlívku a zelenina nebo brambory na zahrádce jsou tak znovu stále běžnějším úkazem.

Pro komerční chovatele prasat to samozřejmě může znamenat mírně nižší odbyt, ale to rozhodně není největší nebezpečí, které ze záhumenkového chovu plyne. Mnohem vážnější může být riziko šíření afrického moru prasat. Biosecurity záhumenkových chovů je totiž takřka na nulové úrovni a pokud by se rozšířil mor u divočáků na naše území, mohou být tyto chovy časovanou bombou.

O to důslednější by měli být chovatelé při prodeji prasat. Již několik let platí, že evidovány musí být i chovy s jedním jediným prasetem a těm, kdo kupují prase pouze pro bezprostředně následující zabíjačku, je založeno dočasné hospodářství. Ačkoli se jedná o administrativně náročná opatření, je v zájmu samotných chovatelů, aby byla dodržována. Případný výskyt AMP v jakémkoli, byť i záhumenkovém chovu, by byl pro všechny obrovskou zátěží. A rychlost s jakou by SVS výskyt moru zvládala by se odvíjel od znalosti skutečně existujících chovů. Proto je třeba pravidla pro registraci chovů skutečně dodržovat.

SCHP