Místní produkty do školních jídelen

Nákup potravin do škol je dosud většinou v područí velkých dodavatelů. Změnu by mohlo přinést virtuální tržiště potravin, které od září spustí Jihočeský kraj. Prostřednictvím internetu na něm budou moci střední školy nakupovat produkty do jídelen od místních zemědělců. Na virtuálním tržišti budou moci nabízet produkty zemědělci a farmáři s potřebnými certifikáty. Každý prodejce si navíc může nastavit parametry, za kterých bude zboží poskytovat - například vzdálenost, do které bude produkty dodávat. Každý tak bude moci dodávat jen do takové vzdálenosti, aby se mu prodej i s dodáním zboží vyplatil.

"Všichni chceme, aby naše děti jedly co možná nejzdravější produkty. Tento projekt tomu může pomoci," uvedl hejtman Kuba. Podle něj má virtuální tržiště další přednosti. "Například tím snížíme uhlíkovou stopu, protože chceme využívat lokální potraviny, a ne dotované produkty, které k nám do republiky cestují tisíce kilometrů," řekl jihočeský hejtman.

Na počátku bude virtuální tržiště pokrývat 120 středních škol zřizovaných Jihočeským krajem, které navštěvuje 19 tisíc studentů. Do budoucna však kraj hodlá celý projekt nabídnout dalším městům a institucím. Jeho rozsah se tak může výrazně zvětšit.

Zdroj: ČTK