Holanďané v ulicích

Politická rozhodnutí, která směřují k zemědělství, nebudí emoce jen u nás. Minulý týden zkomplikovaly dopravu v Nizozemí tisíce traktorů. Na protest proti vládním plánům na redukci oxidů dusíku a čpavku zamířily na místní silnice a dálnice.

Podle plánu vlády by měly být emise redukovány v závislosti na oblasti a koncentraci zvířat. Do roku 2030 by měli zemědělci snížit emise o 70 procent, v některých oblastech dokonce až o 95 procent. Nizozemí je jednou ze zemí s největší koncentrací zemědělské produkce. Jen v oblasti chovu prasat je zatížení 271 zvířat na kilometr čtvereční. Pro srovnání průměr EU je 34 a v ČR je to jen 19 zvířat. Aby zemědělci limity splnili, bylo by zřejmě nutné výrazně snížit stavy.

Vládnoucí koalice vyčlenila přes 24 miliard eur (asi 600 miliard korun) na financování změn. Přesto jsou zemědělci přesvědčeni o tom, že jsou limity špatně nastavené a zdevastují celé zemědělství. Zástupci zemědělců avizují, že jsou pro redukci emisí. Musí však být přiměřená. Odhadují, že snížení o 30% by bylo reálné a neohrozilo by celé zemědělství.

Zdroj: Reuters