Zakáže referendum intenzivní chov hospodářských zvířat ve Švýcarsku?

Švýcarsko má již dnes nejpřísnější welfarovou legislativu v celé Evropě a možná i na světě. Už dnes nesmějí chovat víc než například 1500 výkrmových prasat nebo 300 kusů hovězího na jedné farmě a v zákoně o welfare je stanoveno, že chovatel musí udělat maximum pro zajištění veškerých potřeb zvířat a nesmí snižovat jejich důstojnost. Přesto se skupině aktivistů zdá, že je nutné jít ještě výrazně dále - zakázat všeobecně intenzivní chov zvířat.

Mezi ty, kdo podporují další omezení patří Greenpeace, Bio Suisse, Asociace malých farmářů a Strana zelených. Přímá demokracie ve Švýcarsku znamená, že potom, co se jim podařilo získat dostatek podpisů pod petici, proběhne v tomto týdnu referendum, v němž se všichni obyvatelé k zákazu intenzivního chovu vyjádří. Výsledky referenda budou závazné.

Návrh naopak kritizuje vláda, parlament i většina zemědělských organizací. Varují, že by to znamenalo pouze zvětšení dovozu potravin z EU a výrazné zdražení domácí produkce. Zvláštností Švýcarska je, že největší města stojí prakticky na hranicích. Už dnes se veřejně mluví o tom, že velká část lidí z měst jezdí na nákupy potravin mimo Švýcarsko, protože jsou mnohem levnější. Jejich podíl by se zřejmě ještě zvětšil.

Zdroj: Swissinfo.ch