Španělsko ztratilo trhy

Většina zemí významných pro produkci vepřového masa snižuje produkci. Jedinou výjimkou bylo ještě nedávno Španělsko, kde produkce stále mírně rostla. Letošní rok ale přinesl výraznou změnu. Hlavní tahoun španělské produkce, export, se zadrhl.

V prvních devíti měsících loňského roku vyvezlo Španělsko více než 1,44 milionu tun vepřového masa. Za stejné období letošního roku to ale bylo o 19% méně. Hlavním důvodem tohoto propadu je bezesporu Čína, která byla hlavní exportní destinací, kam směřovaly prakticky tři čtvrtiny z celkového vývozu. Čína však letos razantně snížila dovozy a ze Španělska tam mířilo pouze 497 tis. tun (-53%).

Na všech ostatních exportních trzích se dařilo prodeje výrazně navyšovat. Filipíny odebraly o 61% víc masa, Japonsko o 57% a Korea o 63%, ale tyto obchody nedokázaly zvrátit negativní efekt snížení čínských dovozů. To se samořejmě projevuje na tlaku na chovatele uvnitř Španělska. Podle informací ze sčítání zvířat v květnu se i ve Španělsku vývoj otočil a ve srovnání s počátkem letošního roku bylo evidováno o 5,5% prasat méně.

Zdroj: Pig333.com