Ceny prasat dál bez pohybu

Základní cena v Německu zůstává už sedmý týden beze změny. Jatečná prasata se tak budou znovu prodávat za 2 € za kilogram. Část zemí dál sleduje trendy dané Německem, v několika zemích se ale objevil tlak na snížení ceny. V Dánsku klesá vyhlášená cena o 20 ore (3 centy). Už v minulém týdnu se snížila cena prasat na burze v Belgii, Itálii a Polsku. Cena selat však zatím míří stále směrem vzhůru. Na Nord-West burze se prodávají selata o jedno euro dráž než minulý týden. Dvacetipětikilové sele se prodává za 62 €.

Na našem trhu přinesl první týden nového roku opětovné zvýšení ceny jatečných prasat nad hranici 49 korun. Cena stoupla o 48 haléřů a jatečná prasata se tak ve třídách SEU prodávala za 49,21 Kč/kg.

Při pohledu na evropský žebříček cen je patrné, že se Česko zásluhou velmi silné koruny dostalo nad průměr EU. Bohužel pro chovatele prasat má tento posun, způsobený jen pohybem kurzu, spíš negativní dopady. Domácí produkce je díky tomu vůči dovozu dražší a pevná koruna tak podporuje import.

Následující týden bude i u nás ve znamení klidu. Jatka nechávají ceny beze změn.

-JS-