Výroba v Evropě klesá a bude klesat i dál

Dva roky, v jejichž průběhu chovatelé prasat v celé Evropě neustále prodělávali, si vybírá svoji daň. Čísla, která zveřejnil Eurostat ukazují, že stavy prasat velmi rychle klesají. Celkový stav prasat v EU se snížil o více než 7 milionů kusů. To představuje přibližně 5% celkových stavů.

O dalším vývoji ještě přesněji vypovídají informace o jednotlivých kategoriích. Nejbližší měsíce bude nejvíce ovlivňovat počet prasat ve výkrmu. I ten se snížil o 5% (-2,9 mil. kusů). Ještě vyšší pokles zaznamenala kategorie 20-50 kilogramů. U této kategorie klesly stavy o 6,2%. Z dlouhodobějšího pohledu je nejpodstatnější stav prasnic a prasniček. Od loňského roku zmizelo z EU 648 tisíc prasnic. To představuje přibližně šestinásobek stavů v ČR a zároveň 6% z celkových stavů EU.

Vzhledem k tlaku zlepšování welfare a prakticky jisté nutnosti zásadních investic do chovů se dá navíc předpokládat, že i v průběhu letošního roku může docházet k poklesu stavů. Tentokrát už snad ne kvůli nízkým cen, ale kvůli nejistému výhledu do budoucnosti.

Zdroj: Eurostat