Vážení kolegové chovatelé,

nedá mi to, abych Vás neupozornila na dost podlé jednání paní redaktorky Adély Knapové z redakce Reflexu. Byla jsem před  pár týdny oslovena touto paní s žádostí o reportáž u nás v podniku na téma živočišná výroba v ČR. Běžně spolupracuji s jinými médii, tudíž jsem v tom neviděla žádný problém. Snažíme se být otevření, nemáme co skrývat a ke zvířatům se chováme s nejlepším svědomím a vědomím. Paní redaktorka mě primárně žádala o návštěvu porodny prasnic a telat. Běžně to nedělám, ale zde mě asi něco osvítilo a den před plánovanou schůzkou jsem se mrkla na její FB stránky a stránky pana fotografa Lukáše Vincoura. Zjištění to nebylo příjemné. Schůzku jsem v noci zrušila.

A důvod?
Paní Knapová je aktivistka spojená s dokumenty jako je Svědectví, Nadace One Heart, Zvířata nejíme. Rovněž pan Vincour patří k nejvíc militantním aktivistům v oblasti ochrany zvířat. Svědectví je jeho dílo. A já málem v dobré víře vzala tyto lidi přímo ke zdroji. Pro ně je týrání zvířat už to, že zvířata vůbec chováme. Jsou iniciátory petice…Konec doby klecové jak u telat, tak i prasnic. Tele v individuální budce s ohrádkou nebo prasnice v porodním kotci je to nejhorší, co může být. S těmito lidmi se nemá cenu potkávat a přesvědčovat je o tom, že to děláme dobře.

Proč to píšu?
Abyste si dali pozor na to, koho pustíte do chovu. Paní Knapová s Vincourem dle jejich FB stránek v současné době připravují velký projekt, předpokládám něco podobného jako Svědectví. Tak bych byla nerada, abychom jim poskytli součinnost a byli hlavními aktéry této špinavé kampaně. Myslím, že už tak chovatelé skotu i prasat mají svých starostí dost, natož se dívat v kině na své chovy. Kde aktivisté podávají pokřivené obrazy stavu živočišné výroby v ČR.

Přeji všem kolegům jen dobré a pevné nervy v této nelehké době.

Ing. Milada Rašková Měsícová
předseda představenstva
ZD Unčovice