Kalifornská schizofrenie potvrzena

Před časem si Kalifornie schválila zákon, podle kterého se v obchodech v tomto slunném státě smí prodávat pouze vepřové maso pocházející od prasnic chovaných ve volném porodním ustájení. Zákon se týká prodeje, takže se vztahuje i na maso dovezené z ostatních států USA nebo úplně odjinud. Kalifornie tak svým rozhodnutím zasahuje do práv a povinností chovatelů v ostatních státech. Právě vůči tomu směřovala stížnost na nový kalifornský zákon.

Nejvyšší soud USA nyní potvrdil platnost zákona a každý, kdo bude prodávat v Kalifornii maso, které neodpovídá požadavku legislativy, může být penalizován až 1.000 amerických dolarů nebo 180 dny za mřížemi.

Paradoxem je to, že Kalifornie není ani zdaleka soběstačná a je závislá na dovozu vepřového ze zbytku USA. Jak se tedy k tomuto zákonu postaví chovatelé a jak se budou vyvíjet ceny masa ukážou až nejbližší měsíce. Kalifornský přístup mimo jiné silně připomíná postupy EU v oblasti bílkovinných krmiv, kde sice potřebuje dovážet, ale zároveň klade výrazně tvrdší podmínky, než zbytek světa.

Zdroj: Swineweb.com