Na Španělsko dolehly zlé časy

Na jednoho z největších producentů prasat v EU, který byl v posledních letech pověstný neustálým navyšováním stavů a produkce, přišly těžké časy. A to hned z několika důvodů. Export do Číny, který byl hlavním tahounem růstu, neustále klesá. V roce 2023 vyvezli Španělé o 16 % méně, než v roce 2022 a dokonce o 30 % méně než v roce 2020.

To je ale jen jeden z problémů, se kterým se dnes potýkají. Zároveň se v Katalánsku a Aragonii rozšířila velmi agresívní forma PRRS, která výrazně snížila produkci selat. Jejich výpadek je nahrazován dovozem z Nizozemí a Portugalska. Ještě horší dopad ale zřejmě má nová legislativa spojená se zvyšováním úrovně welfare. Jejím cílem je odstranění okusování ocásků a mění kvůli tomu celou řadu parametrů: zvětšuje se plocha pro zvířata, zpřísňují se pravidla pro poskytování manipulovatelného materiálu, počet napáječek a délka krmného prostoru. Chovatelé mají pouhé dva roky, aby se pravidlům přizpůsobili.

Aby toho nebylo málo, tak nová pravidla zpřísnila před rokem pravidla pro užívání antibiotik. To se sice projevilo pozitivně na snížené spotřebě ATB, ale zároveň došlo ke zvýšení úhynů. Sami chovatelé předpokládají, že v průběhu roku 2024 se tento stav ještě zhorší.

Posledním hřebíčkem do rakve je potom propad spotřeby vepřového masa. Ten dosáhl úrovně přibližně 10 %. Při všech těchto nepříznivých zprávách není překvapení, že se výrazně zvýšily porážky prasnic. Vše dohromady by mělo znamenat, že produkce masa ve Španělsku bude poměrně významně klesat.

Zdroj: Swineweb.com