Welfare při transportu zvířat

Evropská komise už na konci loňského roku zveřejnila návrh na nová pravidla welfare při dopravě zvířat. Pro chovatele prasat jsou z celé škály navrhovaných opatření nejdůležitější tři:
Asi nejdůležitějším a nejproblematičtějším opatřením je zvětšení plochy pro zvířata na dopravních prostředcích. V případě jatečných prasat je navrženo zvýšení o 35 %, ale v případě selat dokonce zdvojnásobení minimální plochy. To by mělo obrovský dopad na veškerou přepravu a ve výsledku i na celkovou strukturu chovu. Přeprava selat by se totiž výrazně zdražila. Zároveň by to znamenalo zvětšení potřebného počtu kamionů, zahuštění provozu a vyšší emise CO2. Přitom pro takový návrh nejsou žádná data, která by mluvila o tom, že by zvětšení plochy zlepšilo welfare. Zkušenosti ukazují spíše opačný trend.

Druhým navrhovaným omezením je zkrácení přepravní doby. Při transportu na jatka na 9 hodin a u ostatních kategorií na 10 hodin přepravy, hodina přestávky a dalších 10 přepravy. To by mohlo být po 24 hodinách opakováno. V případě prasat by to zřejmě znovu nejtížeji dopadlo na přepravu selat.

Zároveň je navrženo omezení přepravy při teplotách nad 25°C na maximálně 9 hodin u všech kategorií přepravy a nad 30°C na přepravu pouze v noci. Přitom není jasné co v případě, že v průběhu cesty dojde k nečekané změně a kapacita míst pro odpočinek zvířat je naprosto nedostatečná.