Prasata stále na výsluní

Klid na trhu s jatečnými prasaty pokračuje. V Německu bylo znovu vyhlášeno 2,20 € za kilogram JUT za tepla. Již téměř dva měsíce se tak cena nepohnula. Stejné to bylo v minulém týdnu i prakticky na všech burzách. K pohybu nedošlo prakticky nikde.

Na trh se selaty se přelil klid z obchodu s jatečnými prasaty. Cena selat v Německu i Holandsku zůstala, tak jako minulý týden, nezměněna. Za sele o hmotnosti 25 kilogramů tak kupující zaplatí 85 resp. 87 € za kus. I v Dánsku zůstal zachován trend z minulého týdne. Cena selat se opět mírně snížila (-1,34 €). Třicetikilové sele s nejvyšším zdravotním statusem se tak z Dánska vyváží za 106 €.

Podobné je to i u nás. Cena se prakticky neměnila. Žádný vliv na to neměly ani Velikonoce. Cena se snížila o 6 haléřů a chovatelé tak dostávali 53,74 Kč. Kde se však efekt Velikonoc projevil naplno byly porážky. Bylo to ale dáno jen chybějícím porážkovým dnem v pondělí. Poptávka ze strany jatek zůstává stále velmi dobrá. Vzhledem k oslabující koruně by vývoji v Německu odpovídala vyšší cena jatečných prasat u nás.

Tak jako v několika posledních týdnech, tak i pro ten příští vyhlásila většina jatek cenu 54 Kč/kg. Porážky na západě Čech nabízejí chovatelům o korunu více.

-JS-