Kalifornie ukazuje cenu za welfare

Kalifornie se stala místem které zbytku světa ukazuje, kolik stojí welfare. Takzvané "nařízení 12" ukládá, že veškeré vepřové maso, které smí být v tomto nejbohatším státě USA prodáváno, musí pocházet od prasnic ustájených ve volných porodních kotcích. Od počátku letošního roku je toto ustanovení vyžadováno. Kalifornie přitom ani zdaleka není v oblasti produkce vepřového masa soběstačná. Momentálně je kvůli tomu v obchodech nedostatek vepřového masa, přestože USA celkově mají nabytek.

Zároveň se však ukazuje, jak mohou volné porodní kotce dopadnout na spotřebitele. Zatímco ve zbytku Spojených států se cena vepřového masa nijak zásadně nezměnila, v Kalifornii vzrostla o 20 %.

Evropská unie by měla zpozornět, protože volné ustájení prasnic je jen jedním z celé řady navrhovaných opatření. Pokud ono samo zvýšilo cenu vepřového o 20 %, pak by při schválení zákazu krácení ocásků, roštových podlah, zvýšení plochy při přepravě a mnoha dalších opatření mohlo zdražení klidně atakovat úroveň 40 %. To vše samozřejmě zároveň s naprostou ztrátou konkurenceschopnosti na světových trzích.

Zdroj: NationalHogFarmer