Trh je v klidu

Výrazné ochlazení se naštěstí týká jen počasí a na ceny jatečných prasat nemá vliv. Trh se zdá být v celé Evropě velmi dobře vybalancovaný. Ceny se proto drží bez zásadnějších změn a i cena vyhlášená pro příští týden v Německu tomu odpovídá. Již po osmě v řadě bude základní cena za kilogram jatečného prasete 2,20 €.

Už dva týdny se nemění cela selat v Německu a Holandsku. V tomto týdnu se k tomuto trendu připojilo i Dánsko. Všude tedy ceny selat zůstávají beze změn. V Německu se prodávají selata o hmotnosti 25 kg za 85 €, v Holandsku za 87 € a v Dánsku za 790 DKK (105,89 €).

Česká republika se, tomuto trendu podřizuje. Cena jatečných prasat se pohybuje blízko hranice 54 Kč/kg a prakticky přesně kopíruje vývoj z loňského roku. Po doplnění chybějících dat je to podobné i v případě porážek. Ty jsou za 16 týdnů dokonce mírně vyšší, než za stejnou dobu roku 2023.

Také pro příští týden nechávají všechna jatka cenu beze změn. Dál tak bude na většině území platit 54 Kč/kg a na západ od Prahy dokonce 55 Kč/kg.

-JS-