Mor nikdy nespí

Po poměrně dlouhém klidu se dvakrát po sobě mor rychle posunul. Sotva byla schválená nová infikovaná oblast po prvním nálezu mimo původní infikovanou oblast, byl za jeho hranicemi uloven další pozitivní divočák. Stalo se tak v katastru obce Oldřichovice na hranicích nedaleko Hrádku nad Nisou a krátce potom následovali v blízkosti další ulovený a jeden uhynulý kus. Uzavřená oblast I se proto znovu rozšiřuje podél naší severní hranice.

V tomto okamžiku jsou v uzavřeném pásmu II, tedy v oblasti, kde byla nalezena nebo ulovena nakažená divoká prasata, komerční chovy jediného chovatele. Směrem na jih od vymezené oblasti je však několik chovů a některé z nich i poměrně velké.

Podle současných pravidel je možno i v případě, že se chov nachází uzavřeném pásmu II poměrně dobře fungovat. Znamená to sice zvýšený dohled veterinární správy, kontrolu přesunů zvířat, ale režim je již mnohem mírnější, než v době prvního výskytu AMP na našem území - na Zlínsku. Jednou z podmínek která je chovům, jež se ocitnou v uzavřeném pásmu II uložena, je porážka jen na jatkách, která jsou pro porážení zvířat o oblastí s AMP určena. Doporučujeme proto již dnes chovům, které jsou případným rozšiřováním viru ohroženy, aby si prověřili, zda jsou jatka na která dodávají, mezi nimi. V případě že ne, bylo by vhodné s nimi o zařazení mezi určená jatka jednat a připravit si scénář pro nevítaný případ rozšíření moru.

Zdroj: Pracovní skupina k AMP