Selata pomalu zlevňují

Ani další týden nepřinesl žádnou změnu. Německá vyhlášena cena platná až do 5. června zůstává na úrovni 2,20 € za kilogram JUT. Praktický bez pohybu proto zůstávají i ceny v celém zbytku EU.

Jiná situace panuje na trhu se selaty. Na trhu se objevuje určitá nervozita. V Německu se ceny sice drží dál beze změn (85 € za kus), ale je v tomto ohledu jediné. V Dánsku i Nizozemí selata zlevňují. V Dánsku cena selat klesla pod 100 € za kus: konkrétně se třicetikilová selata prodávají za 97 € tedy o 5 € levněji než před týdnem. V Holandsku se cena snížila o 1,50 € na 77,5 € za kus o hmotnosti 25 kilogramů. I přes pokles jsou ale ceny dál velmi vysoké.

Náš trh sleduje stále velmi přesně průběh ceny z loňského roku. Odchylky jsou jen v řádu haléřů. V loňském roce právě v této době došlo ke zlomu a cena výrazně poskočila. Je otázkou, jestli aktuální cena bude sledovat i tuto změnu. Pozitivní je informace o počtu poražených zvířat. Na referenčních trzích se počet poražených zvířat dostává postupně nad loňská čísla.

Pro příští týden znovu zůstanou ceny jatečných prasat u nás beze změn. Jatka nechala v platnosti 54 Kč za kilogram.

-JS-