Změny v dotacích na ozdravování

Pro příští dotační rok se dobře známé dotace na ozdravování (8.F.d.) poměrně významně mění. Nejpodstatnější změnou je přechod na jednotnou sazbu, při které odpadá nutnost dokládat vše fakturami. Na druhé straně je ozdravovací program jednotný a všichni chovatelé, kteří budou chtít žádat o dotaci, ho budou muset kompletně provádět.

Z praktického hlediska je hned první změnou forma ozdravovacího programu (OP). Až dosud si připravovali chovatelé OP sami ve spolupráci s veterinářem. Nyní je vzhled OP závazný a je možno ho stáhnout z webových stránek SZIF jako pdf formulář https://www.szif.cz/.... Tak jako dříve musí být OP potvrzen KVS před začátkem dotačního období - do konce září. Ačkoli je vše díky sjednocení jednodušší, je čas projednat OP s Krajskou veterinární správou.

Často se opakující otázkou je, jak bude chovatel prokazovat provedení všech předepsaných opatření. Nejdůležitější bude potvrzení ošetřujícího veterinárního lékaře, který musí provádění OP potvrdit. K tomu je třeba mít evidenci všech činností, které jsou v rámci ozdravování prováděny v interní evidenci chovatele. Samozřejmostí je, že u činností, které jsou prováděny službou budou k dispozici faktury. Veškeré doklady však nejsou nikam zasílány a jsou k dispozici jen pro případné kontroly ze strany KVS.

Na webináři, který proběhl v tomto týdnu, zaznělo k tématu mnohem více informací a byla zodpovězena celá řada otázek. Členové Svazu a ti, kdo se na webinář registrovali, mohou nalézt záznam na http://www.schpcm.cz....

SCHP