Vzestupy a pády německého trhu

Vývoj našeho trhu s vepřovým masem je už dlouhá léta naprosto závislý na vývoji v Evropě a především potom v Německu. Je to logické, protože Německo je náš soused a zároveň to byla jedna z nejdůležitějších zemí z pohledu chovu prasat a spotřeby vepřového masa. O tuhle pozici ale částečně přišla. Samozřejmě stále zůstává velkým trhem s vysokou spotřebou vepřového masa. Kombinace radikálního zpřísnění opatření na ochranu zvířat a zákazu exportu do Asie kvůli africkému moru prasat ale znamenaly zásadní změnu - od roku 2016 se výroba vepřového masa i stavy prasat neustále propadaly.

Změna je natolik velká, že se dotkla i masozpracujícího průmyslu. Jen nedávno přišla informace o tom, že Vion, obří jatecká společnost z Nizozemí, prodala dvoje významná jatka v Bavorsku. Přitom už na začátku roku prodala troje jiná jatka a jedna uzavřela. Zdá se, že jde o úplné stažení tohoto porážkového giganta z Německého trhu.

Obrat by mohla naznačovat zpráva Německého statistického úřadu, která mluví o tom, že se pokles v prvním pololetí letošního roku zastavil a objem porážek dokonce mírně narostl (+0,4 %). Je to poprvé od zmíněného roku 2016, který odstartoval klesající trend. Malé zvýšení ale nemůže v žádném případě vyvážit propad, který za oněch 8 let činí 25 % (7,8 mil. kusů za pololetí).

Zdroj: Pig333.com