Evropa je v klidu, Španělsko pod tlakem

Po růstu ceny selat došlo v Dánsku i ke zdražení jatečných prasat. Vyhlášená cena stoupla o 40 ore (5,5 centu) na 11 DKK (1,47 €) za kilogram JUT. Naproti tomu v Německu se cena neměnila a i pro příštích sedm dní bude platit základní cena 2,00 € za kilogram JUT za tepla. Zatímco většina Evropy je v klidu, negativní trend ve Španělsku pokračuje dál. Už skoro 2 měsíce cena neustále klesá.

Na trhu se selaty došlo k obratu. Selata po delší době začala zdražovat. Přinejmenším to platí pro Nizozemí (+1 €) a Dánsko (+4 €). Na Nord-West burze v Německu zůstala cena na původní úrovni.

Náš trh sleduje, tak jako obvykle, vývoj v Německu. Průměrná cena jatečných prasat se tak prakticky nehýbe - snížila se o 10 haléřů, tedy naprosto zanedbatelně. Ve srovnání s loňským rokem je cena o 3,60 Kč nižší, ale rozdíl se postupně snižuje s tím, jak v loňském roce v tomto období cena postupně klesala.

Pro příští týden zůstane ve většině případů cena beze změny. Všude se pak jatečná prasata vykupují v pásmu 50 - 51 Kč za kilogram JUT.

-JS-