Investiční dotace již od úterý

Další kolo investičních dotací se otevírá už 8. října. Až do 29. 10. bude možno podávat žádosti mimo jiné o podporu na modernizaci zemědělských podniků. Na ní jsou určeny 3 mld. Kč a v jejím rámci je možno žádat o podporu investic do chovů prasat. V tomto kole mohou chovatelé žádat o podporu na pořízení kejdovačů podobně, jako ve třetím kole specializovaném na precizní zemědělství. Také se poprvé objevuje nový záměr na přestavbu poroden prasnic v souvislosti s očekávanou povinností zavést porodní kotce s dočasnou fixací prasnic.

MZe ještě v minulém týdnu zpřesnilo pravidla pro podávání žádostí a navýšilo počet preferenčních bodů pro střední podniky. V rámci obecného preferenčního kritéria 10. se zvýšil počet preferenčních bodů u podniků mezi 150 a 2500 hektary z osmi na deset. Tato změna vyvolala ze strany nevládních organizací velkou kritiku.

Ačkoli je vypsáno nové kolo, stále ještě není jasné, jaké jsou konečné výsledky 1. kola příjmu žádostí. Prvním "sítem" prošlo v záměru d) chov prasat jen 18 projektů . Už to znamenalo velmi malou úspěšnost. Z celkového objemu prostředků totiž představovaly jen 7,7 %. Administrativní kontrolou do dnešního dne prošlo zatím jen 10 žádostí s celkovým objemem lehce přes 200 mil. Kč. Dalších osm žádostí s požadavkem na cca. 170 mil. Kč dosud schváleno nebylo.

Zdroj: SZIF