Mor je v klidu, ale ...

Situace ohledně afrického moru prasat (AMP) je poslední dobou klidná. Poslední pozitivní případ byl potvrzen 21.8.2024 u prasete divokého uloveného v půlce srpna v katastru Kateřinky u Liberce v uzavřeném pásmu II. I když se situace jeví příznivě, Státní veterinární správa provádí další opatření s cílem zejména zmonitorovat populaci prasat divokých v postižené oblasti a snížit ji na co nejmenší možnou míru. Z toho důvodu opět začíná spolupráce s policií České republiky (PČR), kdy první střelci začnou střílet v týdnu od 4.11.2024 ve vybrané honitbě v uzavřeném pásmu II. Spolupráce s PČR v roce 2024 bude probíhat do 12. 12. 2024 a je plánovaná i v roce 2025.

Další pozitivní zprávy týkající se AMP přišli ze Sardinie a Švédska – Sardinii se konečně po více než 50 letech podařilo AMP na svém území eradikovat a stala se tak zemí prostou AMP. Taky Švédsku se rok od výskytu AMP u prasat divokých podařilo tuto nákazu dostat pod kontrolu a úplně ji na svém území eradikovat. Švédsko je tedy opět zemí prostou AMP.

I přes pozitivní zprávy je však nutné udržet biologickou ochranu chovů na nejvyšší možné úrovni. Kromě Rakouska jsou všechny okolní země pozitivní a mor již mnohokrát ukázal, že klid a uspokojení jsou nejlepší cestou k jeho dalšímu šíření - a často ne jen vinou černé zvěře.

Zdroj: SVS