Bilance zahraničního obchodu s vepřovým mase je opět horší

Podle informací o zahraničním obchodu se opět zhoršila celková bilance jatečných prasat a vepřového masa. V prvním pololetí byla o 6% horší, než loni. Dovezeno bylo téměř 131 tisíc tun masa a prasat (proti 128 tisícům tun v loňském roce) a vyvezeno jen 30 tis. tun. Tentokrát však na vině není dovoz masa, který celou statistiku většinou ovlivňoval. Dovezeno ho sice, za první pololetí loňského roku, bylo o dva tisíce tun více (127 tis. tun). Na druhé straně se ale zvýšil přibližně stejnou měrou i vývoz masa, takže v oblasti obchodu s masem nedošlo prakticky k žádné změně.

Rozhodujícím pro zhoršení bilance byl výrazně nižší vývoz živých zvířat. Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku bylo vyvezeno o 30% zvířat méně. Největší propad exportu byl zaznamenán ve vztahu k Německu. Ačkoli není naším nejvýznamnějším odběratelem živých zvířat, před ním jsou Slováci a Maďaři, promítlo se snížení obchodu s ním velmi výrazně. Vývoz živých zvířat do Německa klesl více než o 2 tisíce tun (v přepočtu na JUT) a další pokles téměř o tisíc tun, a takřka zastavení vývozu živých zvířat, přidalo Polsko.

Zdá se, že na zhoršení exportu živých zvířat neměl žádný zásadní vliv africký mor prasat. Zdá se, že na zhoršení exportu živých zvířat neměl, africký mor prasat, žádný zásadní vliv. Spíš se jedná o návrat k normálnímu stavu, protože první pololetí bylo z pohledu vývozu živých prasat neobvyklé právě výrazně vyšším zájmem z Německa a Polska.

Zdroj: ČSÚ