Přeštické černostrakaté prase bylo v roce 1992 zařazeno mezi genetické zdroje. Jeho vznik se ale datuje mnohem dále do historie. 
                                        
                                        Od hřebenáče k přeštíkovi
                                        Před rokem 1850 se na Plzeňsku chovalo prase staročeský štětináč (český hřebenáč). Toto nenáročné a plodné prase však nestačilo 
                                        zvyšujícím se požadavkům na produkci masa, proto se po roce 1850 začala dovážet nová plemena z Anglie (Yorkshire, Suffolk, Cornwall, 
                                        Sussex) a Německa. Křížením původního a dovezených plemen vznikly dvě skupiny prasat - přeštické a kralovické. Po 1. světové válce byl 
                                        v roce 1924 schválen nový plemenářský zákon a prováděcí nařízení k tomuto zákonu v roce 1926. Podle něho bylo od roku 1928 do chovů 
                                        zaváděno pouze bílé ušlechtilé plemeno a chov přeštických a kralovických prasat byl potlačován. Černostrakatí kanci byli povoleni 
                                        používat do roku 1936. Během 2. světové války probíhal zostřený zákaz plemenitby černostrakatých prasat, chov byl udržován tajně, 
                                        čímž docházelo k nekontrolované příbuzenské plemenitbě projevující se některými vadami exteriéru. 
                                        
                                        Záchrana plemene
                                        Od roku 1952 probíhala záchrana  přeštických prasat, kdy bylo vybráno přes 200 prasnic a 6 kanců a dovezená plemena (např. Cornwall, 
                                        Berkshire, Essex, Saddleback), regenerace byla ukončena v roce 1964  a přeštické prase bylo uznáno jako samostatné plemeno. Po roce 
                                        1964 probíhalo zušlechťování plemenem pietrain a německým sedlovitým prasetem. 
                                        
                                        Genetický zdroj
                                        V roce 1992 bylo plemeno zařazeno mezi genetické zdroje. Od roku 1996 je plemeno chováno in sittu v uzavřené populaci. Mezi 
                                        vysoce ceněné vlastnosti plemene patří nenáročnost, odolnost  stresu, přizpůsobivost podmínkám prostředí a dobré mateřské vlastnosti, 
                                        díky nimž je přeštické prase vhodné i do ekologických chovů. K nevýhodám plemene patří méně příznivé ukazatele jatečné hodnoty. Čím dál větší
                                        věhlas si získává kvůli kvalitě masa.