Trh je vyrovnaný a ceny se mění jen málo

Další týden potvrdil ukončení poklesu ceny. Jak v Německu, tak v Dánsku zůstala cena beze změn. Znamená to tedy 1,50 € resp. 10 Dkk za kilogram jatečně upraveného trupu. Zatímco Belgie a Francie se trendu přizpůsobila a ceny tam rovněž zůstávají nezměněné, v dalších zemích pokračoval sestup - v Nizozemí o 2, v Itálii o 3 a ve Španělsku dokonce o téměř 5 centů.

Náš trh, který má oproti vyhlášené německé ceně týdenní zpoždění, zaznamenal v minulém týdnu ještě pokles. Jatečná prasata byla prodávána o 60 haléřů levněji (40,05 Kč/kg) než v tom předcházejícím. Porovnání s loňským rokem je už několik téměř měsíc nepříznivé. Momentální cena je přibližně o 3,60 Kč nižší. Vzhledem k velmi špatnému loňskému prvnímu pololetí a naopak dobré ceně letos je ale nápočet od počátku roku stále výrazně lepší letos. Za 41 týdnů roku 2016 byla průměrná cena ve třídách SEU 37,83 Kč/kg. Letos je to mnohem lepší a průměr dosahuje 43,24 Kč/kg.

V příštím týdnu zřejmě vývoj okopíruje zahraniční vzor. Většina jatek vyhlašuje ceny beze změn - Jatky Český Brod 41 Kč/kg, Kostelecké uzeniny 40,50 Kč/kg, Blovice a jihomoravská jatka 40 Kč. Jatka Český Těšín 39 Kč/kg.

-JS-