Mor v Rumunsku se rychle rozšířil

Přibližně ve stejnou dobu jako se objevil africký mor prasat u nás, oznámilo první výskyt i Rumunsko. Zasaženou oblastí byl region Satu Mare poblíž hranice s Maďarskem a Ukrajinou. V letošním roce pak Rumunsko ohlásilo i první nález AMP u prasete divokého (29. 5. 2018) ve stejné oblasti. V posledních dnech se ale situace velmi rychle změnila. Od 10. 6. 2018 se africký mor prasat rozšířil o 195 ohnisek v regionu Tulcea.

Na počátku července byla nákaza potvrzena dokonce v chovu s téměř 44 tisíci prasaty. Varující je navíc to, že u tohoto velkého komerčního chovu byl AMP zjištěn až na základě vyšetření na jatkách, kde byla prasat poražena, a ne na základě masivních úhynů v chovu.

Od začátku roku bylo v České republice přijato 100 tun vepřového masa z Rumunska. V červnu to byly dvě zásilky (44,5 tuny) mražených ořezů, které stále ještě mohou být na českém trhu, a za červenec zatím nemá SVS nahlášený žádný dovoz.

„Už rok se snažíme zlikvidovat africký mor prasat divokých na Zlínsku - je to skutečně naše nejvyšší priorita. Proto SVS bude nyní vepřovému masu z Rumunska věnovat zvýšenou pozornost a zásilky budou vyšetřovány na přítomnost DNA viru afrického moru prasat,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zdroj: SVS