Kde všude je AMP?

Hlavní sezóna šíření afrického moru prasat je v letošním roce za námi. V případě České republiky se naštěstí nic nového neděje. V okolních zemích tomu tak ale zdaleka není. V Rumunsku bylo jen v průběhu letošního roku zaznamenáno téměř 1000 záchytů v domácích chovech a více než 200 nakažených chovů hlásí Polsko. Východní a střední Evropa je tak velmi nebezpečným prostorem. Nepříjemnou zprávou proto je, že v letošním roce došlo k poměrně výrazné redukci lovu černé zvěře u nás. V porovnání s loňskem bylo zastřeleno téměř o 20% divočáků méně. Přitom by pro řešení přemnožení bylo třeba lovit naopak vírazně více.

Momentálně nejostřeji sledované ohnisko AMP je v jižní Belgii, kde byla nákaza zjištěna jen v populaci divokých prasat. Zatím bylo nalezeno 78 pozitivních kusů z nichž jeden byl pouhých 5 km od francouzské hranice. Na to reagovala francouzská vláda záměrem postavit v ohrožené části hraniční plot.

Divoký průběh má nákaza v Číně. Úřadům se nedaří ji jakkoli lokalizovat. Pozitivních už je 10 provincií a počet ohnisek stoupl na 40. Navíc poslední případ ukazuje, že vinu za šíření nenesou jen malochovy, jak dosud oficiální místa tvrdila. Virus AMP byl totiž identifikován v chovu s 20.000 prasaty. Nákaza si v Číně již nyní (po třech týdnech od prvního záchytu) vyžádala utracení více než 50 tisíc zvířat.

Zdroj: PigProgress