Pokles cen zřejmě končí

Po dvou týdnech snižování vyhlašované ceny prasat v Německu se situace uklidnila. Do středy zůstává cena na 1,82 €/kg JUT za tepla. V Dánsku dokonce dochází k dalšímu zvyšování ceny o 20 ore (2,7 centu). K němu se po poklesu o 7 centů v předchozím týdnu připojuje Holandsko, kde nyní cena vzrostla o 1 cent. Informace o vývoji cen ve zbytku EU v uplynulém týdnu ukazují, že pod vlivem německého poklesu, se snižovala cena prakticky ve všech zemích.

Stejná situace panuje i na našem trhu. Oproti předchozímu týdnu klesla cena o 71 haléřů na 47,28 Kč/kg. Rychlý posun cen vzhůru a nyní pomalejší korekce přivedla českou cenu, která tradičně reaguje s větším zpožděním, než ceny v dalších zemích, nad průměr EU. Srovnání s loňským rokem i s dlouhodobým průměrem je prakticky bezpředmětné. V loňském roce byla cena v prvním čtvrtletí stále velmi nízko a tím je zatížen i tříletý průměr. Současná cena je proto (i přes pokles v posledních týdnech) vyšší o takřka neuvěřitelných 12,50 Kč/kg.

V tomto týdnu se ještě prodlužuje negativní trend. Většina jatek snižuje cenu o 1 Kč. To znamená, že na Moravě je cena mezi 46 a 47 Kč, v Čechách potom o korunu méně.

-JS-