Ceny opět stoupají

Německá vyhlášená cena znovu stoupla. Tentokrát ji pěticentový posun přivádí na 1,96 €/kg JUT za tepla. Proti polovině ledna jsou tak prasata o 14 centů dražší. I rekapitulace cen ve zbytku EU v minulém týdnu vypadá poměrně pozitivně. Nejdůležitější země zdražovaly (Belgie +5 centů, Nizozemí +2 centy, Španělsko +3 centy). Ve zbytku Unie ještě přetrvával opatrnější postoj a ceny zůstávaly beze změn.

Náš trh je v tomto okamžiku výrazně ovlivněn změnou směnného kurzu koruny. Koruna výrazně posílila a dostala se vůči euru dokonce až pod hranici 25 Kč. Na této hodnotě byla naposledy v roce 2012. To samozřejmě zlevňuje dovoz, a tak i v okamžiku, kdy v Evropě cena stoupá, projevuje se u nás mírný tlak na zlevňování. To se projevilo v minulém týdnu poklesem průměrné ceny téměř o 30 haléřů na 45,03 Kč/kg JUT.

Pro příští týden však už zřejmě optimismus převážil i nad směnným kurzem. Vyhlášené ceny se prakticky všude zvyšují. Kostelecké uzeniny nabízejí za prasata 48 Kč stejně jako většina jatek na Moravě. Jatka Český Brod, Příbram i Blovice zvýšila cenu na 47 Kč/kg.

-JS-