Další velký zásah AMP

Rumunsko stále bojuje s africkým morem prasat naprosto neúspěšně. Od roku 2017, kdy byl zaznamenán první záchyt, bylo v Rumunsku nuceně poraženo již více než 600 000 prasat. Poslední z velkých farem, která se virem nakazila, leží poměrně blízko Bukurešti a po záchytu viru u 23 zvířat bylo poraženo všech 42 tisíc zvířat.

Také v Asii si připisuje mor na své konto další a další nakažená prasata. V průběhu února se rozšířil prakticky po celém souostroví Filipíny, ačkoli jednotlivé ostrovy dělí stovky kilometrů. Stejně probíhá nákaza i v Indonesii. Ze severní Sumatry přeskočilo onemocnění na Východní Timor a nyní i do turistického ráje na Bali.

Vědci horečně hledají cesty, jak řádění AMP ukončit. Nejnovějším příspěvkem do arzenálu zbraní proti němu je nyní rychlý a jednoduchý test. Na základě analýzy kapky krve je možno nyní získat během 20 minut výsledek. To je velké urychlení, které by mělo umožnit rychlejší rozhodnutí o uvalení karanténních opatření. Definitivní pomocí ale bude zřejmě až uvedení funkční vakcíny na trh. I přes slibné výsledky ,ohlášené z několika laboratoří, to ale určitě ještě nějakou dobu potrvá.

Zdroj: PigProgress