Trh s jatečnými prasaty je pozitivně naladěn

Celý evropský trh s jatečnými prasaty roste. Německo sice vyhlásilo pro příštích sedm dní stejnou cenu, jaká platila v minulém týdnu, ale počet poražených prasat je výrazně nižší než v loňském roce. Jen za prvních devět týdnů letošního roku bylo poraženo o 5% prasat méně. Spolu s exportem do Asie to stále vytváří na trhu nerovnováhu, která způsobuje, že se cena zastavila jen jeden cent pod rekordní hodnotou z prosince loňského roku. Všechny ostatní země pod dojmem vývoje z předchozích týdnů posunují také ceny směrem vzhůru.

Také na našem trhu je patrné postupné zdražování. Průměrná cena ve třídách SEU se v minulém týdnu posunula o 86 haléřů na 46,55 Kč/kg JUT za studena. I v České republice tak cena opět stoupá na úrovně z loňského prosince. Růst je mírně zpomalován poměrně pevným kurzem koruny, ale pozitivní nálada na trzích se projevuje i přes něj.

Podle dostupných informací se zdá, že v příštím týdnu doženou česká jatka své protějšky z Moravy. Prakticky plošně by měla platit základní cena 49 Kč/kg.

-JS-