Koronavirus kam se podíváš

Zprávy o šíření koronaviru útočí na každého ze všech stran. Ovlivňuje celosvětovou ekonomiku a není proto překvapením, že se projevil i v cenách jatečných prasat. Omezení v mezinárodním obchodu způsobily, že mrazáky obchodníků jsou plné masa připraveného pro export. Proto se poptávka omezuje a cena jatečných prasat v Německu opět klesla pod magickou hranici 2€ (na 1,96€/kg JUT). Pokles následně ohlásilo i Dánsko (-30 ore) a Belgie (-8 centů). Z ostatních zemí zatím nejsou informace o nejnovějším vývoji. Předchozí týden vypadal poměrně klidně a ceny byly velmi stabilní.

Poslední informace o vývoji na našem trhu pocházejí, tak jako obvykle, z minulého týdne. Proto není překvapením, že naše jatka byla pod pozitivním vlivem rostoucích cen a prasata proto opět zdražila. Průměr ve třídách SEU se posunul o 86 haléřů na 46,55 Kč/kg JUT za studena.

Příští týden se ale již ponese ve znamení změny trendu. Vyhlášené ceny reagují na pokles mnohem rychleji než na růst (tak jako vždy) a chovatelé se musí proto připravit na mírný pokles. Stejně jako v minulém týdnu jsou jatka v podstatě jednotná a vyhlášená cena se všude snížila na 48 Kč/kg.

-JS-