Ceny prasat klesají

Po jednom týdnu bez pohybu se znovu německá vyhlášená cena výrazně propadla. Pro příštích sedm dní budou naši západní sousedé obchodovat s jatečnými prasaty za 1,75 €/kg JUT. To představuje zlevnění o 9 centů. Kromě Francie a Dánska, kde se ceny neměnily, vládla pesimistická nálada všude. Ceny se v uplynulém týdnu snižovali o 1 až 5 centů.

Extrémem, který má zřejmě dopad i na cenu v Evropě, je vývoj v USA. Tam byla, z důvodu pandemie COVID 19, odstavena celá řada jatek a převis nabídky prasat tlačí cenu velmi rychle dolů. V porovnání s koncem března klesla cena téměř na polovinu (0,71 USD/kg proti 1,32 USD/kg). Ještě mnohem větší pokles to představuje v porovnání s létem loňského roku, kdy se cena dostala až nad 1,9 USD/kg.

Také na našem trhu dochází k prudkému poklesu ceny. Jatečná prasata zlevnila v minulém týdnu téměř o korunu, ale přesto zůstává meziroční srovnání velmi pozitivní. Ve stejném období loňského roku byla cena nižší o 6 Kč a při srovnání průměru od počátku roku je rozdíl dokonce více než jedenáctikorunový.

Negativní vývoj bude pokračovat i v příštím týdnu. Vyhlášená cena klesá napříč republikou na 44,50 - 45 Kč/kg JUT.

-JS-