Organické hnojení je "in"

Pravidelným hnojením digestátem, kejdou a kompostem mohou být dosahovány podobné nebo i vyšší výnosy než hnojením výhradně minerálním dusíkatým hnojivem. Tato organická hnojiva mohou částečně nahradit nedostatkový chlévský hnůj. Také představují nižší riziko ztrát a proplavení nitrátového dusíku do spodních půdních horizontů.

Takový závěr vyplývá z dlouhodobého pokusu UKZÚZ, který probíhal již od roku 2010. Průměrný výnos kukuřice na siláž v 9. pokusném roce dosáhl po aplikaci digestátů, kejdy i kompostu 4 - 5 % zvýšení proti variantě hnojené LAV (výnosy 42,8 - 43,1 t/ha respektive 41,1 t/ha). Výsledky dosažené ve velmi suchém a teplotně nadprůměrném roce 2019 ukazují poprvé za dobu vedení pokusu (pozn. 9 let) na vyšší efektivitu organických materiálů proti jednostrannému minerálnímu hnojení LAV. Organické hnojení průkazně zvýšilo celkovou mikrobiální biomasu a její aktivní frakce.

Na základě hodnocení obsahů dusičnanového dusíku (N-NO3-), respektive Nmin v půdě po sklizni kukuřice je vyplývá, že LAV byl oproti organickým hnojivům významnějším zdrojem reziduálního dusíku v půdě, což je značné riziko zejména lehkých a propustnějších půdách. Tento nevyužitý dusík představuje jak ekonomickou ztrátu, tak riziko pro životní prostředí.

Roční potřeba organických látek na půdách ČR je udávána jako 3,5-4,5 t/ha, z toho se 50–60 % uhradí posklizňovými zbytky, zbytek by se měl doplňovat statkovými a organickými hnojivy či zeleným hnojením. Správně aplikované komposty, kejda i digestáty tak mohou nahradit nedostatkový chlévský hnůj.

Zdroj: UKZÚZ