Stopy COVIDU budou hluboké

Pozastavený mezinárodní obchod s vepřovým masem, několik podniků se zaměstnanci v karanténě a celá řada uzavřených jatek a zpracovatelských podniků v Evropě nejsou zdaleka jediným efektem, který bude mít koronavirová pandemie za následek.

Šokující je vývoj v USA. V průběhu koronavirové krize byla uzavřeno přibližně 40% jatek a masozpracujících podniků kvůli pozitivním testům zaměstnanců. To znamená výpadek 200 tisíc kusů denně. Růst prasat však nejde zastavit. Proto dochází v neuvěřitelném měřítku k utrácení prasat přímo na farmách. Oficiální odhady mluví o tom, že celkový počet utracených prasat může dosáhnout 7-10 milionů kusů.

Dalším velkým otazníkem spojeným s pandemií COVID 19 se stávají země, které bývají obvykle plné turistů. Již teď čelí Španělsko a Itálie velmi vážným problémům s prodejem masa. Obvyklá křivka prodeje však bude letos výrazně odlišná od běžného průběhu. Turistická sezóna, pokud vůbec nějaká bude, bude v těchto zemích rozhodně horší než obvykle. Celkovou spotřebu masa v EU by to sice nijak zásadně změnit nemělo, protože lidé budou jíst ať už na dovolenou pojedou nebo ne. Výrazně to ale změní zaběhnutá schémata obchodu. Dá se očekávat, že lokálně budou vznikat přebytky prasat a než se podaří obchodníkům zboží přesunout, mohou vznikat krátkodobé výkyvy ceny.

Svaz chovatelů prasat