Ceny se odrazily ode dna

Německá vyhlášená cena zůstává v tomto týdnu na stejné úrovni, na jakou se dostala v tom minulém. Jatečná prasata se budou prodávat za 1,66 €/kg JUT za tepla, což potvrzuje uklidnění situace. Obrat z minulého týdne se projevil i na většině burz s jatečnými prasaty. Všeobecný pokles se zastavil a v části zemí cena poměrně výrazně roste (Belgie +6 centů, Nizozemí +7 centů). Ve většině ostatních se cena stabilizovala jen v Itálii a Dánsku se stále ještě snižuje.

Na náš trh však uklidnění v minulém týdnu ještě nedorazilo. Jatečná prasata v průměru zlevnila o více než korunu na kilogram mrtvé váhy. V týdnu, který právě končí, se však situace konečně změnila. Ačkoli ještě nejsou známy průměrné ceny, zdá se, že minulý týden bude pomyslným dnem, od kterého se ceny jatečných prasat opět odrazily vzhůru.

Pro příští týden se projevuje růst u jatek, která v minulém týdnu cenu nezvýšila. V Čechách se tak sjednocuje cena na 42 Kč/kg. Moravská jatka si i přes nárůst ceny udržují mírný odstup a vyhlašují cenu 40 Kč/kg.

-JS-