Napětí mezi Čínou a USA opět roste

Zdá se, že dočasné příměří v obchodní válce mezi USA a Čínou je u konce. Prezident Spojených států kritizoval Čínu kvůli chování v průběhu koronavirové pandemie. K tomu přidal ještě výtky týkající se zvýšeného tlaku na Hong Kong a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Podle informací agentury Reuters dostaly státem ovládané společnosti v Číně pokyn ukončit nákup zemědělských produktů z USA. Podle zprávy se to týká především nákupu sóji. Zrušena byla ale i celá řada kontraktů na dovoz vepřového masa.

To je pro chovatele z USA velmi citelné. Po zklidnění obchodní rozmíšky se totiž v posledních měsících výrazně zvýšil vývoz do Číny. Vedle problémů způsobených koronavirem a zastavením části porážek tak budou nyní čelit výpadku v exportu. Ihned po oznámení problémů se propadla cena jatečných prasat na burze v Chicagu.

Pozitivní efekt to naopak zřejmě bude mít pro chovatele z Evropy. Ceny vepřového jsou v USA na historických minimech a představovalo proto na čínském trhu velmi tvrdou konkurenci, která zásadně snižovala cenu.

Zdroj: PigProgress.com