COVID stále ovlivňuje život

Ačkoli se vše vrací do běžných kolejí a ochromení způsobené koronavirem pominulo, stále se objevují izolovaná ohniska a některá z nich mohou mít nepříjemné důsledky i pro chovatele prasat. V Německu byla v tomto týdnu zastavena jatka jedné z největších porážkových společností Tönnies v Güterslohu. Ze dvou tisíců zaměstnanců jatek mělo 1330 pozitivní test na COVID19. Společnost se snaží trasovat kontakty a najít zdroj tak masivního rozšíření viru. Vzhledem k velkému počtu agenturních pracovníků, kteří na jatkách v Německu (a nejen tam) pracují, je to ale velmi problematické.

Jedná se tak o další významný podnik masného průmyslu, který je koronavirem paralyzován. Místní orgány uvalily karanténu na celé okolí, uzavřely školy a až do konce měsíce zakázaly provoz jatek. Majitel společnosti Clemens Tönnies uvedl, že společnost se snažila dělat v průběhu pandemie vše tak, aby se vyhnuli vzniku ohniska a problém nepodceňovali. Přesto uznal, že je společnost Tönnies zodpovědná za omezení, která na celé okolí dopadla. Vznik ohniska zapadá do celkového kontextu. Počet pozitivních nálezů se totiž v Německu začal opět zvyšovat.

Dopad uzavření těchto konkrétních jatek a ztráty jejich vývozní licence do Číny je v tomto okamžiku složité předvídat. To jen přispívá k celková nejistotě, která je na evropských trzích dobře patrná.

Zdroj: Globalmeatnews.com