Trh zůstává dál bez pohybu

Německá vyhlášená cena se znovu nezměnila. I po téměř dvou měsících dál platí cena 1,47 €/kg JUT za tepla. Přitom vývoj na burzách v minulém týdnu dával důvody k mírnému optimismu. V některých zemích totiž ceny zahájily opatrný růst (Belgie +1 cent, Itálie +4 centy, Dánsko +30 ore).

Vývoj na německém trhu s masem však nijak nenapovídá o tom, že by mělo dojít ke zlepšení. Konec prázdnin a grilovací sezony s sebou nese zpomalení domácí spotřeby. Proti tomu by ale mohl fungovat efekt zvýšené poptávky z podnikového stravování a pomalu se zvyšující německý export.

Chovatelé v ČR dostávají stále v průměru o pár haléřů méně než 38 Kč/kg. Ačkoli nejsme nijak obrovská země, dál panují poměrně velké rozdíly mezi východem a západem. Zatímco jatka na východ od vysočiny vyhlašují ceny okolo 36,50 Kč, na západě je to o 1,50 Kč více. Průměrná cena od počátku roku se postupným snižováním už dostala pod úroveň z roku 2014 a zařazuje se do běžného průměru (po 35 týdnu 43,30 Kč/kg). A tento trend bude pokračovat minimálně v příštím týdnu stejným tempem, protože jatka znovu nechávají vyhlášenou cenu beze změn.

-JS-