Trh se zklidnil

Katastrofické scénáře, které po nálezu AMP v Německu a následném poklesu ceny o 20 centů, předpokládaly další propad, se naštěstí nenaplnily. Při středečním vyhlášení ceny zůstalo pro příští týden platných 1,27€/kg JUT. Burzy ve většině zemí reagovaly na zprávu o nálezu AMP rychlým poklesem, ale dá se předpokládat, že uklidnění situace v Německu pomůže i jejich stabilizaci. První panika, která zasáhla trh, tak již pominula a teprve nyní se začne reálně ukazovat, jaký bude skutečný dopad na trh s jatečnými prasaty.

Celkový vývoj se přesně odráží i na našem trhu. Ve 37. týdnu se cena ještě nehýbala a prodlužovala klid panující celé léto. V právě končícím týdnu, ačkoli ještě nejsou známé cenové průměry, cena jatečných prasat propadla přibližně o 2-3 Kč. Pro příští týden je podle vyhlašovaných cen očekáván opět klid a vyčkávání na další vývoj. Jatka totiž vyhlašují ceny stejné, jako v tomto týdnu.

Kostelecké uzeniny, stejně jako Jatka Český Brod, nabízejí 36 Kč/kg JUT za studena, Jatka Příbram a Blovice jsou o korunu níže a ještě o další korunu zaostávají jatka na Moravě.

-JS-