Počet případů moru v Německu stoupá

Nález uhynulého divočáka z minulé středy bohužel nebyl osamocený. V průběhu týdne byla nalezena 4 další mrtvá zvířata, u kterých laboratoř potvrdila virus AMP a další zvíře s tímto onemocněním bylo zastřeleno. Všechny záchyty jsou ale uvnitř oblasti, která byla označena jako zamořená. Tříkilometrová zóna okolo prvního nálezu byla kompletně ohrazena elektrickým ohradníkem a v jejím okolí byl výrazně zvýšen lov černé zvěře. Nové nálezy jsou tak jen logickým výsledkem těchto opatření. Podle laboratoře v institutu Fridricha Loefflera, která prováděla vyšetření prvního nálezu, bylo zvíře uhynulé již 2-4 týdny.

V oblasti ohrožené morem je 41 registrovaných aktivních farem, celkem 13 tisíc prasat. Jen dvě z těchto hospodářství jsou ale větší (200-5000 kusů). Podle informací Brandenburské vlády ale nejsou žádná prasata chována přímo v tříkilometrové zóně okolo nálezů.

Nálezy jsou vzdáleny stovky kilometrů od oblastí produkujících drtivou většinu prasat v Německu. Uvnitř EU proto platí regionalizace, která zužuje zákaz exportu jen na postiženou oblast Brandenburska. Čína, Japonsko, Jižní Korea, Filipíny a některé další země však tento přístup neuznávají a zakazují dovoz z celé země. Německé federální ministerstvo zemědělství vede s Pekingem intenzivní jednání, která by měla princip regionalizace aplikovat i na vývoz do Číny. Podle německého odborného časopis SUS se zdá, že by jednání mohla brzy dospět k pozitivním výsledkům.

Zdroj: PigProgress