Stále se čeká na další vývoj

Trh s jatečnými prasaty zůstává dál bez pohybu. Platí to v podstatě od okamžiku, kdy cena propadla bezprostředně po nálezu AMP v Německu. Německá jatka budou dál platit 1,27€/kg JUT za tepla a nezměněnou cenu hlásí i Dánsko (10,30 DKK/kg). Jedinou zemí, která se vymyká ze stabilního vývoje a očekávání věcí příštích, je Belgie. V průběhu posledního měsíce tam došlo k postupnému poklesu o plných 12 centů.

U nás došlo k mírné korekci cen. Jatečná prasata zdražila o 27 haléřů. Jde zřejmě o reakci na to, že v předchozím týdnu zbytek Evropy stagnoval, ale cena u nás ještě jednou propadla. Nyní se tedy situace alespoň částečně napravuje. Přesto zůstává naše cena mezi nejnižšími v Evropě. Pro příští týden zůstávají vyhlášené ceny beze změny.

To, že se cena stále nemění znamená, že hlavní hráči stále čekají na výsledky jednání o regionalizaci mezi Německem a Čínou. Jednání se zřejmě zkomplikují tím, že bylo před týdnem nalezeno druhé ohnisko výskytu AMP. Od té doby však byla většina nalezených pozitivních zvířat nalezena v první nakažené oblasti a jen jeden kus ve druhé. Mimo ně nebyl virus zachycen. Celkový počet pozitivních nálezů dosáhl 53 kusů a omezuje se pouze na divoká prasata.

-JS-