Dotace by měly být vyplaceny do konce roku

Chovatelé prasat jsou v napětí, kdy budou vyplaceny národní dotace. Dříve byl termín jasný. Dokud administrovalo národní dotace MZe, musely být všechny prostředky zaslány žadatelům, podle zákona o státním rozpočtu, ještě před koncem roku. Letos však poprvé administruje dotace SZIF a všichni čekají, jakým způsobem se mu podaří popasovat se s termíny - navíc ještě v době, kdy koronavirus do značné míry omezil fungování celé řady úřadů.

V tomto okamžiku to vypadá, že přinejmenším pro chovatele prasat by nemělo dojít k žádné změně. Podle harmonogramu, který SZIF umístil na své stránky (http://www.schpcm.cz...) by se měla rozhodnutí u dotačních titulů 8.F. a 20.C. vydávat od 9. prosince 2020. Podle vyjádření zástupců SZIF se počítá s dodržením harmonogramu.

Tak jako dříve, i letos může žadatel urychlit výplatu prostředků tím, že se vzdá práva na odvolání. Pokud tak neučiní, nabývá rozhodnutí právní moc až 15 dní od jejího doručení. Pokud se vzdá práva na odvolání, ušetří tyto dva týdny. Přesný návod na vzdání se práva na odvolání najdete na portálu farmáře.

Zdroj: SZIF