Mor se vydal na jih a západ

Nové nálezy divočáků pozitivních na AMP se vymkly z infikovaných zón. Jeden případ hlásí Sasko, které se tak stává druhou zasaženou spolkovou zemí. V tomto případě jde o kance, který byl uloven v průběhu honu a nejevil žádné známky onemocnění. Až rutinní vyšetření ukázalo, že je infikován virem AMP. Pro české chovatele je podstatné, že Sasko přímo sousedí s naším územím.

Druhý případ mimo dosud infikovanou zónu přináší ještě větší nebezpečí. Přestože okolo oblasti byl instalován plot, našlo se 25 kilometrů západně od něj uhynulé sele s virem AMP v krvi. Bezprostředně potom byly v oblasti ohlášeny další dva nálezy pozitivních kadáverů. Ke dnešnímu dni ohlásilo Německo 127 případů pozitivních divočáků. Riziko dalšího šíření AMP je tak mnohem vyšší.

Zároveň nové výskyty, mimo dosud postižené oblasti, výrazně komplikují jednání o regionalizaci. Ta jsou totiž podmíněna tím, že se zabrání šíření moru. Zdá se proto, že se jednání momentálně soustředí spíš na snahu přesvědčit obchodní partnery, že dokud se AMP vyskytuje jen u divočáků, neměla by být země brána jako pozitivní z pohledu domácích prasat.

Mapa výskytu AMP: http://www.schpcm.cz....

Zdroj: Agrarheute