Intenzivní lov divočáků na severu Čech

Africký mor prasat se na severu dostal již jen 60 kilometrů od našich hranic. To znamená výrazně větší ohrožení ze strany divokých prasat. Tento týden se proto sešla ústřední nákazová komise a výsledkem jejího jednání jsou nová mimořádná veterinární opatření (MVO), která vyhlásila Státní veterinární správa. Opatření by měla zajistit mnohem intenzivnější lov v této oblasti.

Stejně jako v době, kdy se vyskytoval africký mor prasat na Zlínsku, i nyní je na Liberecku a Ústecku zavedeno zástřelné za každé divoké prase, z něhož je odevzdán vzorek k analýze na AMP. Jako motivace k intenzivnějšímu vyhledávání kadáverů bude zvýšeno nálezné za každého nalezeného uhynulého divočáka. V rizikové oblasti bude vypláceno 3000 Kč, zatímco na celém zbývajícím území ČR dál platí sazba o tisíc korun nižší.

Kromě těchto pobídek ještě MVO povoluje některé způsoby lovu, které jsou běžně zakázány. Jedná se například o použití zařízení pro noční lov či lov na pozemcích, kde probíhá sklizeň. Plné znění mimořádných veterinárních opatření najdete na webu SVS.

Zdroj: SVS